Touch for Care bij dementie/breinschade™ voor zorgprofessionals

Over de cursus

 ‘Het lichaam herinnert wat het geheugen vergeet’.

Meer plezier in je werk, gemakkelijkere zorg, meer rust, meer comfort, zowel voor jezelf als voor degene waarvoor je zorgdraagt….

In deze 3-daagse training leer je hoe je zelf een wezenlijk verschil kunt maken in je zorg voor mensen met dementie of een andere vorm van breinschade.

De manier waarop we contact maken met mensen met breinschade is van groot belang. Door echt contact te maken kun je de stemming op een positieve manier beïnvloeden.  Bij de meest kwetsbare mensen ben je dan vaak aangewezen op een rustige, non-verbale benaderingswijzen. In deze training leer je hoe je echt contact kunt opbouwen en weer afronden. Verder leer je hoe je met professionele haptonomische aanraaktechnieken en/of aangepaste massage interventies meer comfort en welzijn kunt bieden aan mensen met dementie en andere vormen van breinschade. Je zult ervaren dat door het toepassen van de geleerde interventies zowel voor degene waarvoor je zorgt als voor jezelf de zorg veel gemakkelijker zal verlopen. Minder weerstand, minder frustratie, meer rust…voor beide.

De deelnemers waarderen deze training al jarenlang met gemiddeld 9,5!

 

De groep is klein (max. 8 tot 10 personen) waardoor er veel aandacht is voor de deelnemers.

Datum

24 sept., 29 okt. en 3 december 2024

Extra informatie

11 april, 30 mei en 27 juni 2024 (VOL)
Indien je interesse hebt om deze training op een ander tijdstip te volgen dan kun je dit kenbaar maken via de Interesselijst onderaan deze pagina. Je ontvangt dan bericht zodra er een nieuwe training gepland is.

Locatie

De Pluk, Rijksstraatweg 64, 4191 SG Geldermalsen

Voor wie is de cursus bedoeld?

Zorgprofessionals zoals, verzorgenden, helpende, verpleegkundigen, activiteitenbegeleiders, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, bewegingsagogen, danstherapeuten etc.

Massagetherapeuten en masseurs verwijzen wij graag naar ons opleidingsprogramma voor massagetherapeuten

Leerdoelen

De training is vooral praktisch en een samenstelling van  interventies zoals belevingsgerichte benadering, effectief communiceren, haptonomisch aanraken en massage. De aangereikte handvatten zijn direct toepasbaar in je dagelijkse zorg voor mensen met dementie of een andere vorm van breinschade.

 

  • Kennis over effectieve en belevingsgerichte communicatie met mensen met breinschade gerelateerd naar de diverse fases van het proces waarin ze zich bevinden.
  • Het belang van echt contact voorafgaande aan welke interventie dan ook. Hoe bouw je het contact op en hoe rond je  weer af en waarom dit zo belangrijk is.
  • Bewustwording van aanraking. Werken in de zorg impliceert aanraken.
    Waarom raak je aan, wanneer raak je aan, waar raak je aan en hoe raak je aan? Werken met professionele haptonomische aanraaktechnieken.
  • Een belevingsgerichte benadering waarbij rust en innerlijke stilte het uitgangspunt zijn. Leren centeren en afstemmen op jezelf om vanuit rust en ontspanning het contact aan te gaan. Deze zijnskwaliteit nodigt uit om te voelen, te observeren en helemaal aanwezig te zijn in het moment.
  • Hoe je vanuit het niet doen ruimte kunt geven. We richten ons op het verstillen van ons eigen handelen en het volgen van de reacties van de cliënt.
  • Professionele haptonomische aanraaktechnieken
    Handgreep die het vele malen makkelijker maakt om mensen te helpen met eten, drinken, wassen, tanden poetsen en aankleden etc. Een win win voor beide!
    Aanraaktechnieken waarmee onrust kan worden voorkomen of worden vermindert. Die inzetbaar zijn bij bijv. slaapproblemen etc. (De deelnemers noemen ze inmiddels de EHBO-kit bij onrust)
  • Aangepaste hand/onderarm massage, voet/onderbeenmassage en hoofd/schoudermassage voor mensen met dementie of andere vormen van breinschade.
  • Kennis over de effecten van aanraking en aangepaste massages bij personen met ernstige breinschade.
  • Kennis over de basisregels, indicaties en contra-indicaties voor geleerde massage interventies.
  • Observatie van veranderingen voor, tijdens en na de geleerde interventies.
  • Complementaire anamnese, en verslaglegging.
  • Positioneren met aandacht voor ontspannen houding voor de ander en jezelf.
  • Hoe je de geleerde interventies kunt toepassen en integreren in de dagelijkse zorg.

In november 2016 heeft het Nivel een pilotstudie gepubliceerd over mijn methode in het blad Pallium. Het artikel is hier te downloaden.

Tijdsinvestering

Klassikaal: 18 uur, verdeeld over 3 dagen.
Zelfstudie: van de deelnemers wordt verwacht dat zij ervaring opdoen in de praktijk. Zij dienen daarom gedurende de training de geleerde interventies te oefenen en te implementeren in de praktijk en daar  verslagen van in te sturen.

Investering

€ 585,- (btw vrijgesteld), inclusief koffie/thee. Lunch dien je zelf mee nemen.
Dit bedrag is incl. € 50,- inschrijfgeld, dat niet geretourneerd wordt bij annulering.
Betaling in 2 termijnen is mogelijk.
Voor de overige annuleringsvoorwaarden zie algemene voorwaarden.

Docent

Tineke van Sleen verzorgt de 1e lesdag: effectief communiceren met mensen met dementie/breinschade.
Klara van Zuijdam zal de andere 2 lesdagen verzorgen.

Lestijden

Lestijden van 09.30 tot 16.30 uur

Inclusief lesmateriaal en ondersteuning

Syllabus en begeleiding bij praktijkopdrachten. Boek van Tineke van Sleen: Last van vergetelijkheid, over communicatie vanuit je hart!

Certificaat

Bij 100% aanwezigheid en het met voldoende afronden van de praktijkopdrachten wordt na afloop van de training een certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

Enthousiast? Deel deze cursus met anderen!

Touch for Care is geregistreerd
CRKBO opleider
error: Content is beschermd