Vind je dit leuk om te lezen? Deel het met anderen!

Touch for Care bij Dementie™ aanwezig op congres Palliatieve Zorg voor mensen met dementie

Op 4 april a.s. is Touch for Care aanwezig met een informatiestand op het congres Palliatieve Zorg voor mensen met dementie.

Carin Masurel, Laurens De Oudelandse Hof, vertelt wat deze methode betekend voor hun zorginstelling

‘Als projectleider heb ik binnen mijn organisatie het project “Massage bij mensen met ernstige dementie” mogen implementeren. In dit project werden medewerkers getraind door Touch for Care om d.m.v. massage/aanraking contact te maken met mensen die diep dement zijn. De resultaten zijn verbluffend en ontroerend tegelijk. Mensen die nauwelijks nog reactie gaven, kregen een lach op hun gezicht, onrustig en doelloos gedrag verminderde of verdween en bewoners vielen door de ontspanning in slaap!

Medewerkers hadden het gevoel er echt even te kunnen zijn voor een bewoner en gaven als feedback dat dit weer de passie in hun werk terugbrengt!
Familie ervaart een meer ontspannen vader/moeder/partner en zijn blij met de individuele aandacht die er voor hun naaste is.

Het is een win-win situatie gebleken, daarom zetten we dit project voort en zullen er meer medewerkers geschoold worden.
Of je nu professional bent, vrijwilliger of naaste, de training is een aanrader voor iedereen die oprechte aandacht wil geven aan een ander!’

Landelijk Congres Palliatieve Zorg voor mensen met Dementie

Contactgericht werken in de laatste levensfase

Op 4 april 2016 vindt de vierde editie van het succesvolle landelijk congres ‘Palliatieve Zorg voor mensen met Dementie’ plaats in het Akoesticum in Ede. Zorgprofessionals uit de ouderzorg en hospicezorg komen bijeen om van vooruitstrevende gastsprekers en elkaars praktijkervaringen te leren.

Zorgverleners willen zo goed mogelijke zorg bieden aan mensen met een gevorderde dementie. In de praktijk is dit echter niet eenvoudig. Iemand met dementie kan zijn persoonlijke wensen en behoeften niet altijd meer duidelijk maken. Dementie stelt hoge eisen aan het inzicht, communicatievermogen en geduld van zorgverleners.

Hoe signaleer je pijn en kan je bijvoorbeeld anticiperen op onrustig of angstig gedrag? Wat is het belang van omgevingsfactoren voor het comfort en welbevinden? Hoe worden ethische en spirituele vragen besproken? En op welke manier kunnen muziek en andere vormen van complementaire zorg bijdragen aan het welbevinden van de cliënt en het maken van contact?

Deze vragen staan centraal tijdens het Landelijk Congres Palliatieve Zorg voor mensen met Dementie. Dit congres wordt georganiseerd door StudieArena in samenwerking met V&VN Palliatieve Zorg en het Van Praag Instituut.

Deelnemers maken een persoonlijke keuze uit 14 praktische workshops om zo de dag op maat in te delen. Daarnaast delen vooruitstrevende gastsprekers hun visie. De dag wordt afgesloten met een bruisende belevingsparade. Deelnemers kunnen zelf een shantala- en handmassage ervaren, kennis maken met therapeutic touch en zich laten inspireren door theater, verhalenvertellers en omdenkers.

Bij gelijktijdige aanmelding van 2 of meer deelnemers geldt eenkorting van 10% op de totale factuur.

Het complete programma is op de website te lezen: www.studiearena.nl.

Touch for Care is geregistreerd
CRKBO opleider
error: Content is beschermd